InfoSolutions och Samtrans öppnar provtagningsstationer på Arlanda

På uppdrag av Region Stockholm öppnar nu InfoSolutions tillsammans med Samtrans Omsorgsresor provtagningsstationer för covid-19 på Swedavia Stockholm Arlanda Airport.

De som erbjuds provtagning på plats är svenska medborgare och personer med uppehållstillstånd som bor i Stockholm och som ankommer med utrikesflyg.

Det är Samtrans Omsorgsresor som driver det operativa arbetet på provtagningsplatsen. InfoSolutions ansvarar för den tekniska infrastrukturen med remiss- och svarssystemet LabPortalen som kopplar ihop labb och vårdgivare.

Vi finns idag tillgängliga på femton platser i Stockholmregionen, med flera provtagningsstationer. Det känns därför naturligt för oss att kunna erbjuda självprovtagning även på Arlanda, som är en viktig knutpunkt till omvärlden. På så sätt kan vi vara med och bidra till minskad smittspridning även in i landet.

Eric Steijer, Marknadschef på Samtrans Omsorgsresor.

Vid provtagningsplatsen erbjuds de resenärer som anländer till Arlanda med utrikesflyg att kostnadsfritt lämna ett PCR-test.

“Det här blir ett enkelt sätt för boende i Stockholm att testa sig för covid-19 på vägen hem från utlandet, säger Alex Stendahl, VD för InfoSolutions. Att identifiera covid-19 och kunna isolera sig, är en viktig del av att stoppa smittan.”

Skillnaden här på Arlanda från våra andra teststationer, är att även de som är symptomfria uppmanas att testa sig.

Alex Stendahl, VD på InfoSolutions.

Redan i april 2020 tog InfoSolutions tillsammans med Samtrans initiativ till mobila teststationer för att snabbt få igång storskalig testning av covid-19. I dag finns över 240 teststationer tillsammans med mobila provtagningsbilar i de flesta regionerna i Sverige, med en kapacitet för över 20 000 tester per dag.

Efter avslutad upphandling i början av februari i år, har InfoSolutions i samarbete med Samtrans Omsorgsresor uppdraget av Folkhälsomyndigheten att driva nationell storskalig testning av covid-19. Regeringen har nyligen rekommenderat att utlandsresenärer ska testa sig första dagen och sedan igen på dag fem efter hemkomsten.

***

För praktiska frågor kring provtagning, kontakta Anna Apelgren, Operativ chef för den nationella testverksamheten på InfoSolutions, anna.apelgren@infosolutions.se. Tel:  070-783 90 27

För frågor kring avtal och bakgrund till initiativet att starta mobila testcenter, kontakta Alex Stendahl, VD på InfoSolutions, alex@infosolutions.se Tel: 070-855 61 14

För kommunikation och pressfrågor, kontakta Hanna Brodda,  hanna.brodda@mediefy.se  Tel: 070-4834300