InfoSolutions ökar testkapaciteten för covid-19 i Norrbotten

Enligt regeringens krav behöver Sveriges regioner öka takten på självtestningen av pågående covid-19-infektion för att inte belasta sjukvården.

Region Norrbotten är det senaste tillskottet av regioner där InfoSolutions är med och startar upp den nationella testverksamheten för påvisning av covid-19.

Det kommer finnas tio provtagningsstationer runt om i Norrbotten där invånarna kan göra ett självtest vid förkylnings/influensa symptom. För norrbottningarna som inte har möjlighet att besöka en provtagningsstation finns elva satellitfordon som ger möjlighet till provtagning i hemmet. Alternativet att skicka ett ombud till någon av de nio anslutna apoteken i länet som erbjuder utlämning och inlämning av självtester finns också.

Först ut är Luleå, Boden, Piteå, och Älvsbyn som öppnar tisdag den 3 november. Därefter startar nya stationer och satellitbilar rullar ut i hela regionen under veckan.

Denna lösning ställer krav på både logistik och IT-system och är ett samarbete mellan InfoSolutions, Samtrans och Apoteket AB, som tillsammans står för testverksamheten i 15 regioner i Sverige.

InfoSolutions är experter inom området att koppla ihop sjukvården och driver bland annat LabPortalen för elektroniska remisser och provsvar mellan vårdgivare och laboratorier.

”Det känns extra roligt att få hjälpa Norrbotten i det här då avstånden mellan oss och Norrbotten är märkbara. Det bevisar igen att lösningen och logistiken fungerar och håller, vilket i sin tur ger oss stärkt förtroende i att fortsätta leverera lösningar i ett land där vården ska vara tillgänglig och lika för alla oavsett region.”

Alex Stendal, VD, InfoSolutions

***

För att kunna göra ett självtest för covid-19 behöver man först skapa en remiss på 1177.

Är du en region och vill ansluta dig till den nationella testverksamheten för covid-19? Kontakta Alex Stendal på InfoSolutions eller Inera.

Kommunikation och pressfrågor hänvisas till Hanna Brodda,  hanna.brodda@mediefy.se  Tel: 070-483 4300.

Övriga frågor, kontakta oss här.