Rustar för ökad provtagningskapacitet i fjällvärlden

För att möta upp de fjällturister som väntas komma till Dalarna under vintersäsongen startar nu provtagningsstationer för covid-19 i Idre fjäll, Sälen By, Sälen Stöten och Tandådalen.

Det är företaget Samtrans Omsorgsresor som driver och bemannar stationerna tillsammans med it-företaget Infosolutions, som tillhandahåller remissystemet. Samtrans och Infosolutions har redan etablerat provtagningsstationer på ett flertal orter i regionen. Nu ska också fjällturisterna kunna ta prover när de blir sjuka. Personer som misstänker covid-19 testar sig själva vid en provtagningsstation där man genomför testet i bilen.

Med vår erfarenhet och organisation kan vi vara ett komplement som avlastar den redan ansträngda hälso- och sjukvården. Vi ser till varje regions behov och utvecklar lösningar utifrån de utmaningar som finns och som kan komma, inte minst när vi nu går in i en oviss vintersäsong, säger Eric Steijer, marknadschef på Samtrans Omsorgsresor.

Konceptet för mobil självprovtagning, där personer kommer i bil och testar sig finns idag runt om i hela landet och det är ett hårt tryck på alla platser.

Nu ökar vi ytterligare och rustar upp med fler stationer. Provtagningstjänsten och det koncept vi snabbt byggde upp i början av pandemin fungerar mycket bra och håller i det hårda tryck som råder gällande kapacitet och planering i alla delar, säger Alexander Stendahl, Vd på Infosolutions.

Fakta om konceptet:
Konceptet för provtagningsstationerna är en samverkan mellan Region Dalarna, Samtrans Omsorgsresor och it-företaget Infosolutions.

Idre fjäll och Sälen By öppnar torsdag 10 december. Sälen Stöten och Tandådalen öppnar nästkommande vecka. 

***

Kommunikation och pressfrågor, kontakta Hanna Brodda,  hanna.brodda@mediefy.se eller 070-483 43 00.

Systemet för elektroniska remisser och svar som används i bland annat den nationella provtagningsverksamheten för covid-19, heter LabPortalen och går att läsa mer om HÄR.