Spelarna testas inför Fotbolls EM

Covid-19 har varit en utmaning för idrottsrörelsen, men regelbunden testning har gett de professionella fotbollslagen möjlighet att utöva sin sport.

I Svenska Fotbollsförbundets herrlandslag har spelarna testats minst var fjärde dag och får svar via InfoSolutions LabPortalen.

LabPortalens vanligaste användare finns inom sjukvården som skickar elektroniska remisser till laboratorium för alla sorters medicinska prover som tas. Men det finns andra också som behöver kontrollera hälsan kontinuerligt. Bland de finns elitidrottare. Dale Reese är Medical Liaison Officer för fotbollslandslaget och har en nyckelroll i den omfattande covid-19-testandet av spelare och ledare inför och under EM.

Det europeiska fotbollsförbundet Uefa har planerat för testning av covid-19 var fjärde dag i de länder i Europa som kräver det. Väl framme i landet tas även tester inför en match. Det görs både labtest, så kallat PCR-test, som skickas till Synlab, och ett snabbtest vid minsta symptom.

– Om en smitta kommer in i ”bubblan” kan det få rejäla konsekvenser som att man behöver byta ut ett helt lag, förklarar Dale Reese.

Det officiella uppdraget att analysera testerna för Uefa har laboratoriet Synlab, som till sin hjälp att hantera personuppgifter och provsvar använder InfoSolutions LabPortalen. Uefas:s generalsekreterare sa i ett tidigare pressmeddelande att han är glad för partnerskapet med Synlab i kampen för att hålla miljön säker under pågående mästerskap.

Testning och isolering är de två viktigaste verktygen i den kampen. För att inte få in smitta i laget och de närmast spelarna, såsom sjukvårdare, personal som sköter gräset och annan servicepersonal, hålls de isolerade. Det kallas bubblan.

Om till exempel kocken, en domare eller styrelsemedlemmar ska följa med på en match utomlands behöver även de ta separata PCR-tester. De behöver visa upp ett giltigt certifikat med ett färskt och negativt testresultat som fås via Synlab. Till sin hjälp för remisser och provsvar använder de LabPortalen, som är InfoSolutions lösning för elektronisk hantering av prover. Genom LabPortalen sköts all kommunikation mellan förbundet och laboratoriet.

– Det jag uppskattar med LabPortalen är snabbheten, säger Dale Reese. Vi får in provsvaren direkt i inkorgen och om det visar sig att någon har ett positivt resultat kan vi snabbt agera och göra en handlingsplan.

Att testa spelarna är ett krav från Uefa för att överhuvudtaget kunna spela internationella matcher. Nationella hälsomyndigheter har också egna regler. Alla myndigheter godkänner inte alltid Uefa:s säkerhetsåtgärder. Länder eller områden som Irland och Bilbao i Spanien har tvingat matcher och turneringar att flytta ut till andra städer och länder i Europa.

– Vi behöver följa varje lands nationella lagar. I Ryssland gäller till exempel karantän och nu inför fotbolls-EM har vissa spelare inte fått träffa sina familjer på 45 dagar. Man får vara solidarisk i den frågan.

Hos Synlab är de beredda på ytterligare covid-testning framöver.

– Ja, vi är flexibla och har ett nära samarbete med idrottsvärlden, berättar Venus Alizadeh, verksamhetsansvarig på Synlab som är ett internationellt företag med laboratorier i 40 länder.

För Venus Alizadeh, som både är biomedicinare och folkhälsovetare, är testning och provsvar en del av att ta makten över sin egen hälsa. Inte bara för elitidrottare.

– Folk har blivit mer medvetna om sin hälsa och att vi alla har olika genetiska förutsättningar. Att få koll på sin egen data är första steget mot en förändring, säger hon.

Fredagen den 11 juni öppnas fotbolls-EM med matchen mellan Italien och Turkiet.